كليات گياه شناسي

 

انبه درختي است زيبا كه ارتفاع آن تا 10 متر مي رسد . منشا انبه هند و مالزي و برمه مي باشد ولي هم اكنون در تمام مناق استوايي و حاره كشت مي شود . انبه از 4000 سال پيش وجود داشته است .

 

برگهاي اين درخت نيزه اي شكل ، گلهاي آن زرد يا قرمز رنگ و بصورت خوشه اي وجود دارد . ميوه آن كه انبه يا منگو ناميده مي شود بيضوي شكل و داراي طعمي مطبوع وشيرين بوده و داراي هسته اي نسبتا بزرگ است . انبه در اوائل ماه مي مي رسد و تا اوائل سپتامبر موجود است .

 

تركيبات شيميايي:

انبه داراي موادي مانند اسيد بنزوئيك Benzoic Acid اسيد سيتريك Citric Acid و پيوري يلو دري Puri yellow Dye كه ماده زرد رنگي است مي باشد . انبه در حدود15% تانن درد .

 

هسته انبه داراي چربي زياد  و نشاسته و اسيد گاليك Gallic Acid است .

 

در صد گرم انبه مواد زير موجود است :

 

انرژي                              45 كالري

 

آب                                  80 گرم

 

نشاسته                         12  گرم

 

پروتئين                           0/5 گرم

 

چربي                             0/15 گرم

 

كلسيم                            6 گرم

 

فسفر                             9 ميلي گرم

 

آهن                              0/15 ميلي گرم

 

ويتامين آ                        3500 واحد

 

ويتامين ب 1                   0/4  ميلي گرم

 

ويتامين ب 2                   0/35 ميلي گرم

 

ويتامين ب 3                   0/6 ميلي گرم

 

ويتامين ث                      25 ميلي گرم                 

 

خواص داروئي:

خواص ميوه انبه

 

انبه رسيده از نظر طب قديم ايران گرم و خشك و نارس آن سرد و خشك است . انبه نارس توليد كننده بلغم و سودا  در بدن مي باشد .

 

1)انبه بسيار مقوي بوده و تقويت كننده بدن است .

 

2)انبه تقويت كننده قواي جنسي است .

 

3)رنگ صورت را درخشان مي كند .

 

4)دهان را خوشبو مي كند .

 

5)ادرار آور است .

 

6)يبوست را برطرف مي كند .

 

7)انبه داراي مقدر زيادي اسيد گاليك است . بنبراين سيستم هضم را ضد عفوني و تميز مي كند .

 

8)انبه تميز كننده خون مي باشد .

 

9)خوردن انبه بوي بد بدن را از بين مي برد .

 

10)انبه حرارت بدن را كاهش مي دهد و تب را پائين مي آرود .

 

11)براي رفع اسهال مفيد است .

 

12)خوردن انبه ، سردرد ، تنگي نفس و سرفه را از بين مي برد .

 

13)براي درمان بواسير مفيد است .

 

14)عطش را برطرف مي كند.

 

15)انبه چون گرم است براي گرم مزاجان مناسب نيست و اين اشخاص بايد آنرا با سكنجبين بخورند .

 

خواص مغز هسته انبه

 

انبه داراي هسته بزرگي است كه در وسط آن مغز آن قرار درد كه بجاي مغز بادام مي توان از آن در شيريني جات استفاده كرد .

 

مغز هسته انبه از نظر طب قديم ايران سرد و خشك است .

 

1-خوردن مغز هسته اسهال را برطرف مي كند .

 

2-براي معالجه سرمخوردگي مصرف مي شود .

 

3-سرفه هاي سخت را درمان مي كند .

 

4-درمان كننده بواسير خوني است .

 

5-خانم هائيكه دچر خونريزي از رحم مي باشند و يا بين دو عادت ماهيانه خونريزي دارند براي رفع آن بايد از مغز انبه استفاده كنند .

 

6-مغز هسته انبه كرم كش و ضد اسهال است .

 

7-براي تسكين آسم و تنگي نفس مفيد است .

 

8-ضد استفراغ است .

 

ديگر خواص درخت انبه

 

1.گل انبه سرد و خشك است و اسهال را رفع مي كند .

 

2.اگر شكوفه درخت انبه را خشك كرده و هر روز حدود 3 گرم آنرا با 10 گرم شكر بخورند سرعت انزال را معالجه مي كند .

 

3.صمغ درخت انبه را با روغن و آبليمو مخلوط كنيد براي ناراحتي هاي پوست مفيد است .

 

4.براي برطرف كردن ريزش مو ، آب برگهاي درخت انبه را روي سر بماليد .

 

5.براي تقويت دندان و لثه دم كرده برگ درخت انبه را مضمضه كنيد .

 

طرز استفاده:

به مبحث نسخه پيچي گياهان دارويي براي بيماري مورد نظر مراجعه نماييد

 

مضرات :

هضم انبه براي بعضي از افراد سخت است و ممكن است ايجاد خارش و دمل نمائيد .

 

اگر خون انبه ايجاد نفخ بكند بايد آنرا با زنجبيل خورد

 

انبه ؛ ميوه اي براي تقويت بينايي

 

انبه يک ميوه گرمسيري است و اولين بار در هندوستان و نواحي استوايي کاشته شد. در نواحي استوايي درخت انبه چندين بار در سال بار مي دهد.

انبه نه تنها ميوه خوشمزه اي است، بلکه غني از ويتامين ، املاح و آنتي اکسيدان هاست. داراي فيبر زيادي است، ولي کالري و سديم آن کم است. فاقد کلسترول و چربي اشباع است.

 انبه يکي از منابع غني ويتامين A است. همچنين داراي مقادير کافي ويتامين C ، ويتامين B ، پتاسيم ، کلسيم و آهن است. ويتامين A در تقويت بينايي چشم و حفظ سلامتي دندان ها ، پوست ، استخوان، غشاهاي مخاطي و بافت هاي نرم بدن نقش مهمي دارد.

نصف ميوه ي انبه ي متوسط معادل يک واحد ميوه است و70 کالري انرژي دارد. طعم انبه رسيده و تازه شبيه مخلوطي از طعم هلو و آناناس است و بسيار آبدار و خوشمزه مي باشد .

خواص و اثرات سلامتي انبه :

- از ميوه و پوست انبه علاوه بر ترشي و مربا ، عصاره اي درست مي کنند که داراي اثر قابض است. همچنين غرغره اين عصاره بصورت مخلوط با کمي آب، براي گلودرد مفيد است.

- پوست آن داراي 15 تا 18 درصد تانن است و يک قاشق چايخوري پوست کوبيده آن به ميزان دو مرتبه در روز براي اسهال مفيد است.

- انبه ابتدا گس و بعد ترش مي شود و در اثر زياد ماندن بر روي درخت، کم کم شيرين مي شود.

- ميوه آن بوي خوشي مثل عنبر دارد. دهان را خوشبو کرده و رنگ چهره را باز مي کند.

- تقويت کننده جسم ، روح و دستگاه گوارش است.

- کليه و مثانه را تقويت مي کند.

- براي بهبود سرفه ، تنگي نفس ، انواع سردرد ، اسهال و دردهاي قولنجي مفيد است.

- عطش را رفع مي کند.

- براي چاق شدن افراد لاغر مفيد است.

- ادرار آور و مليّن است.

- مربا و ترشي انبه براي تقويت معده مفيد است.

نکات مورد توجه :

- زياده روي در مصرف انبه براي افرادي که طبع گرم دارند، مضر است.

- مصرف انبه به خصوص ترشي آن با معده خالي ، ايجاد ناراحتي معده مي کند. بنابراين بهتر است آن را بعد از غذا و ترشي آن را همراه با غذا ميل کرد.

- پوست انبه را قبل از خوردن جدا کنيد ، زيرا بعضي افراد نسبت به آن حساسيت دارند.