انبه
كليات گياه شناسي
انبه درختي است زيبا كه ارتفاع آن تا 10 متر مي رسد . منشا انبه هند و مالزي و برمه مي باشد ولي هم اكنون در تمام مناق استوايي و حاره كشت مي شود . انبه از 4000 سال پيش وجود داشته است .
برگهاي اين درخت نيزه اي شكل ، گلهاي آن زرد يا قرمز رنگ و بصورت خوشه اي وجود دارد . ميوه آن كه انبه يا منگو ناميده مي شود بيضوي شكل و داراي طعمي مطبوع وشيرين بوده و داراي هسته اي نسبتا بزرگ است . انبه در اوائل ماه مي مي رسد و تا اوائل سپتامبر موجود است .
تركيبات شيميايي:
انبه داراي موادي مانند اسيد بنزوئيك Benzoic Acid اسيد سيتريك Citric Acid و پيوري يلو دري Puri yellow Dye كه ماده زرد رنگي است مي باشد . انبه در حدود15% تانن درد .
هسته انبه داراي چربي زياد و نشاسته و اسيد گاليك Gallic Acid است .
در صد گرم انبه مواد زير موجود است :
انرژي 45 كالري
آب 80 گرم
نشاسته 12 گرم
پروتئين 0/5 گرم
چربي 0/15 گرم
كلسيم 6 گرم
فسفر 9 ميلي گرم
آهن 0/15 ميلي گرم
ويتامين آ 3500 واحد
ويتامين ب 1 0/4 ميلي گرم
ويتامين ب 2 0/35 ميلي گرم
ويتامين ب 3 0/6 ميلي گرم
ويتامين ث 25 ميلي گرم
خواص داروئي:
خواص ميوه انبه
انبه رسيده از نظر طب قديم ايران گرم و خشك و نارس آن سرد و خشك است . انبه نارس توليد كننده بلغم و سودا در بدن مي باشد .
1)انبه بسيار مقوي بوده و تقويت كننده بدن است .
2)انبه تقويت كننده قواي جنسي است .
3)رنگ صورت را درخشان مي كند .
4)دهان را خوشبو مي كند .
5)ادرار آور است .
6)يبوست را برطرف مي كند .
7)انبه داراي مقدر زيادي اسيد گاليك است . بنبراين سيستم هضم را ضد عفوني و تميز مي كند .
8)انبه تميز كننده خون مي باشد .
9)خوردن انبه بوي بد بدن را از بين مي برد .
10)انبه حرارت بدن را كاهش مي دهد و تب را پائين مي آرود .
11)براي رفع اسهال مفيد است .
12)خوردن انبه ، سردرد ، تنگي نفس و سرفه را از بين مي برد .
13)براي درمان بواسير مفيد است .
14)عطش را برطرف مي كند.
15)انبه چون گرم است براي گرم مزاجان مناسب نيست و اين اشخاص بايد آنرا با سكنجبين بخورند .
خواص مغز هسته انبه
انبه داراي هسته بزرگي است كه در وسط آن مغز آن قرار درد كه بجاي مغز بادام مي توان از آن در شيريني جات استفاده كرد .
مغز هسته انبه از نظر طب قديم ايران سرد و خشك است .
1-خوردن مغز هسته اسهال را برطرف مي كند .
2-براي معالجه سرمخوردگي مصرف مي شود .
3-سرفه هاي سخت را درمان مي كند .
4-درمان كننده بواسير خوني است .
5-خانم هائيكه دچر خونريزي از رحم مي باشند و يا بين دو عادت ماهيانه خونريزي دارند براي رفع آن بايد از مغز انبه استفاده كنند .
6-مغز هسته انبه كرم كش و ضد اسهال است .
7-براي تسكين آسم و تنگي نفس مفيد است .
8-ضد استفراغ است .
ديگر خواص درخت انبه
1.گل انبه سرد و خشك است و اسهال را رفع مي كند .
2.اگر شكوفه درخت انبه را خشك كرده و هر روز حدود 3 گرم آنرا با 10 گرم شكر بخورند سرعت انزال را معالجه مي كند .
3.صمغ درخت انبه را با روغن و آبليمو مخلوط كنيد براي ناراحتي هاي پوست مفيد است .
4.براي برطرف كردن ريزش مو ، آب برگهاي درخت انبه را روي سر بماليد .
5.براي تقويت دندان و لثه دم كرده برگ درخت انبه را مضمضه كنيد .
طرز استفاده:
به مبحث نسخه پيچي گياهان دارويي براي بيماري مورد نظر مراجعه نماييد
مضرات :
هضم انبه براي بعضي از افراد سخت است و ممكن است ايجاد خارش و دمل نمائيد .
اگر خون انبه ايجاد نفخ بكند بايد آنرا با زنجبيل خورد
انبه ؛ ميوه اي براي تقويت بينايي
انبه يک ميوه گرمسيري است و اولين بار در هندوستان و نواحي استوايي کاشته شد. در نواحي استوايي درخت انبه چندين بار در سال بار مي دهد.
انبه نه تنها ميوه خوشمزه اي است، بلکه غني از ويتامين ، املاح و آنتي اکسيدان هاست. داراي فيبر زيادي است، ولي کالري و سديم آن کم است. فاقد کلسترول و چربي اشباع است.
انبه يکي از منابع غني ويتامين A است. همچنين داراي مقادير کافي ويتامين C ، ويتامين B ، پتاسيم ، کلسيم و آهن است. ويتامين A در تقويت بينايي چشم و حفظ سلامتي دندان ها ، پوست ، استخوان، غشاهاي مخاطي و بافت هاي نرم بدن نقش مهمي دارد. |
نصف ميوه ي انبه ي متوسط معادل يک واحد ميوه است و70 کالري انرژي دارد. طعم انبه رسيده و تازه شبيه مخلوطي از طعم هلو و آناناس است و بسيار آبدار و خوشمزه مي باشد .
خواص و اثرات سلامتي انبه :
- از ميوه و پوست انبه علاوه بر ترشي و مربا ، عصاره اي درست مي کنند که داراي اثر قابض است. همچنين غرغره اين عصاره بصورت مخلوط با کمي آب، براي گلودرد مفيد است.
- پوست آن داراي 15 تا 18 درصد تانن است و يک قاشق چايخوري پوست کوبيده آن به ميزان دو مرتبه در روز براي اسهال مفيد است.
- انبه ابتدا گس و بعد ترش مي شود و در اثر زياد ماندن بر روي درخت، کم کم شيرين مي شود.
- ميوه آن بوي خوشي مثل عنبر دارد. دهان را خوشبو کرده و رنگ چهره را باز مي کند.
- تقويت کننده جسم ، روح و دستگاه گوارش است.
- کليه و مثانه را تقويت مي کند.
- براي بهبود سرفه ، تنگي نفس ، انواع سردرد ، اسهال و دردهاي قولنجي مفيد است.
- عطش را رفع مي کند.
- براي چاق شدن افراد لاغر مفيد است.
- ادرار آور و مليّن است.
- مربا و ترشي انبه براي تقويت معده مفيد است.
نکات مورد توجه :
- زياده روي در مصرف انبه براي افرادي که طبع گرم دارند، مضر است.
- مصرف انبه به خصوص ترشي آن با معده خالي ، ايجاد ناراحتي معده مي کند. بنابراين بهتر است آن را بعد از غذا و ترشي آن را همراه با غذا ميل کرد.
- پوست انبه را قبل از خوردن جدا کنيد ، زيرا بعضي افراد نسبت به آن حساسيت دارند.